Mastodon
Travel

Slovakya (Bratislava) ve Avusturya (Viyana) Gezim 🇸🇰



Slovakya’nın başkenti Bratislava ve Avusturya’nın başkenti Viyana’yı bu videoda görebilirsiniz. Otobüs ve trenle yaptığım yolculuklarda hosteslerde kalıyorum. Kaldığım hosteslerin içini, odasını, kahvaltısını sizlere tanıtıyorum. Slovakya az nüfuslu, küçük, kolay gezilen bir ülke. Fiyatlar ne çok pahalı ne çok ucuz. Bir birayı barda 1.50 euroya içebilir, marketten ise 0.70 euroya satın alabilirsiniz. Yeme içme açısından Balkan ülkelerinden sonra bana biraz pahalı gelse de çoğu Avrupa Birliği ülkesine kıyasla ucuz bir ülke. Bir öğün yemek 6-10 euro arasında tutuyor en ucuz. Ben yemeği ucuza getirmek için marketten yiyecek bişeyler aldım ama o da yaklaşık 7 euro tuttu. Kaldığım hostel temiz ve güzeldi, açık büfe kahvaltı fiyata dahildi.

Slovakya (Slovakça: Slovensko) ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika), Orta Avrupa’da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya’nın bir parçasıdır. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava’dır.

48.845 km² yüz ölçümüne sahip ülkenin Avusturya ile 91, Çek Cumhuriyeti 215, Macaristan ile 515, Polonya ile 444, Ukrayna ile 90 olmak üzere toplam 1.355 km sınır uzunluğu vardır. Denize kıyısı yoktur.

İklimi ılımandır. Orta kısımlar ve kuzeyde dağlar, güneyde alçak araziler yer alır. En alçak noktası Bodrog Nehri 94 metre rakımlıdır. En yüksek noktası ise Gerlachovsky Stit 2.655 metredir.

Slovakya’nın başkenti ve en büyük şehri durumundaki Bratislava denilince akla gelen ilk şey, çeşitli hareket tasvirleri yapar durumdaki insan heykelleri olsa gerek. Bir rögar kapağından poz veren Cumil adlı kanalizasyon işçisi heykeli (Man at Work olarak da bilinir) ve etrafa gülümseyerek bakıyor olan şapkalı bir insanı tasvir eden heykel bunlardan en bilinenleri. Bu tür heykeller şehir merkezinin hemen her yerine serpilmiş durumda. Bratislava Gezi Rehberi :

Meşhur Cumil Heykeli, eski şehrin tekrar gün yüzüne çıkarılmasını tasvir etmekte. Napolyon Heykeli ise 1805’teki istilaya dair anıları canlı tutmak gibi bir amaç taşıyor. Diğer Avrupa şehirlerinde de olduğu gibi, Bratislava’da da tarihi bir şehir merkezi var. Görülecek yerlerin büyük çoğunluğu burada. Sadece yayalara açık olan bu bölgede heykelleri seyredip kiliseleri görebilir veya dar sokaklardan yürüyüp tarihi Slovak binaların önünde fotoğraf çektirebilirsiniz.

Hediyelik eşya dükkanlarının çoğu bu eski şehir merkezinde. Hatıra olarak birkaç ufak eşya satın alabilirsiniz. Trinity Kilisesi ve St. Martin Kilisesi de eski şehrin çevresinde yer almakta. Bu ikisini de görüp ardından, bilinen ezcanelerin en eskisi olan ve Panska sokağı üzerinde bulunan Salvatora Apodheke’ye yönelebilirsiniz.

Eski şehir içerisinde Cumil ‘Man at Work’ ve Napolyon heykellerine, ayrıca Schoener Naci’şapkasını çıkaran adam’ heykeline rast geleceksiniz. Bunların yanı sıra irili ufaklı pek çok heykel, havuz ve çeşme de göreceksiniz. İlginizi çekenlerinin yanında birer kare fotoğraf alabilirsiniz. Eski şehir içerisindeki Hviezdoslavovo Námestie Caddesi’ni boydan boya yürüyebilir ve buradaki parklarda dinlenebilirsiniz. Bu yolun başındaki Slovak Ulusal Tiyatrosu da görülebilecek yerler arasında.

Şehre yukarıdan bakmak isteyenler için en iyi seçenek ise UFO Observation Deck. Yeni Köprü Novy Most üzerine inşa edilmiş ufo görünümlü bu restoran yaklaşık 100 metre yüksekliği ile şehrin hemen her noktasına hakim. Bu köprünün üzerindeki seyir terasından da Tuna Nehri‘ni ve şehri seyredebilirsiniz. Değişik bir yapı arayanlar ise, şehir merkezinin biraz yukarısındaki Slovak Radyosunun (Slovenský rozhlas) binasını görebilirler. Ters dönmüş bir piramidi andıran bu bina, gerçekten ilgili çekici görünüyor.

Tuna Nehri kıyısında yer alan Bratislava sokaklarında vatandaşlık numaranızla internete girebilirsiniz. Osmanlı işgaline nazaran yapılmış olan yeraltı tünellerinin bulunduğu kentte Interbus rotasındaki Bratislava turu sayesinde bu sakin, huzurlu ve bir o kadar iyi vakitler geçirebilirsiniz. Başkanlık Sarayı’nın bahçesine herkes girebilir. Obchodna Sokağı alışveriş ve gezmek için idealdir. Dondurma için Ice Saloon Luculus Naci Bey

Bratislava Kalesi

Osmanlı Budapeşte’yi işgal ettiğinde Macar Kraliyet ailesi bu kalede ikamet etmiştir

Old Town

Şehrin simgesi olan Cumil ve Napolyon heykelleri eski şehir yani Stare Mesto’da görülebilir.

St. Martin Kilisesi

Cumil Heykeli

Napolyon Heykeli

Michael Kapısı

Novy Most

Köprünün üzerine çıktığınızda Avusturya topraklarını da görebilirsiniz.

Slovak Ulusal Tiyatrosu

Roland Fountain

Instagram.com/gezencan
Twitter.com/gezencan
Facebook.com/dunyayigezencan

34 Comments

  1. Videoya gösterdiğiniz ilgi ve yazdığınız yorumlar için çok teşekkür ederim. Videolara ara vermeden devam etmeye çalışırken bazı şehirlerde fazla video çekemedim, yorumlarınıza da tek tek cevap veremedim. O yüzden bu yorumda genelde sorduğunuz sorulara yanıt vermeye çalışmak istedim;

    Budapeşte ve Viyana'yı hızlı geçtin demişsiniz, haklısınız. İkisi de çok zaman ayrılması gereken müthiş şehirler ama şehirlerde fazla uzun duramıyorum. Daha sakin, köy gibi yerlerde uzun kalmayı seviyorum. Bazı şehirlerde ucuza ve çok rahat ortamda olursam kalış sürem biraz daha uzun oluyor. Bir yandan da videoların hazırlığı, yüklenmesi çok vaktimi aldığı için 4 gün kaldığım şehirde 1 gün gezip 3 günü videoları editlemeye ayırıyorum.

    Metroya parasız binenlere kontrolörlerin ceza kestiğini söyleyenler olmuş. Evet haberim var, ülkeye yeni gelmiştim, Avustutyalı iki gence sordum, biletsiz bin git dediler, makinedeki sistemi çözemedim, meğer benim baktığım makine uzun mesafe trenler içinmiş. Sonradan Avusturyalı bir arkadaş uzun uzun anlattı. Gittiğim her yere bilet alarak trenlere bindim, sadece ilk gün metroya biletsiz bindim.

    Videolara müzik koyma diyenler olmuş. Bir de müzik koyduğun için çok hoşuma gidiyor diyenler olmuş. 😅🙈 Çok dozunu kaçırmadan ayarlamaya devam ederim.

    Şehir hakkında az bilgi veriyorsun diyenler var. Bundan sonraki videolarda bilgili insanlarla birlikte gezerken göreceksiniz ama hak verirsiniz ki herkes videoda görünmeyi kabul edemiyor. O yüzden bazı videolar tek başıma oldu, bundan sonraki videoların neredeyse hepsinde yanımda birileri olacak.

    Sevgili yap beraber gezin diyenler var. Benim şartlarımda birine eşlik edecek bir kızarkadaş bulmak Ay'da su bulmak kadar zor 🙂 Arada arkadaşlıklarım oluyor ama kimse uzun bir seyahate çıkabilecek şartlarda yaşamıyor veya birbirimizi iyice tanıyıp güvenecek kadar uzun vakit geçiremiyoruz. Yine de belli bir zaman sonra bir yerlerde 3 aydan uzun kalmayı planlıyorum, o zaman hem biraz dinlenmiş olurum hem de belki hayatımda değişiklik olur.

    Keyifli seyirler 🙂👋

  2. Hadi bakalim sen gez bizler bakalim ulen şu Dunya'da geç evlenmenin ne kadar kotu olduğunu goruyorum çunku ufaklik daha yedi yaşinda Can sen çikar şu ozgurluğun tadini yoksa çoluk çocuk oldumu fazla hareket edemiyorsun Texas'tan selamlar

  3. Süleyman Han emir vermiş askere

    Avrupa'ya seferi var kaç kere

    Viyana'da at sürdüğü yerlere

    Çöpçülüğe akın eden göç bizim ah

    Göç bizim göç bizim göç bizim

    Göç bizim dost göç bizim göç bizim

  4. O terminal yeni yapıldı eskisinde fareler geziyordu yolları perişandı siz yeni haline geldiniz 1 yıl olmadı daha yapılalı ve hala da devam efiyor.

  5. Can Avrupa’ya hoş geldin. Marketlere öğleden sonra gidersen son kullanma tarihi yaklaşan sandviç makarna salataları gibi hazır yiyecekleri %50 yarı fiyata üşüyor böylelikle 6,20 € yerine 3,10 ödersin. Kasinlikle bilet al tren içinde kontrol yapıyorlar ansızın kontrol memuru gelir ve ceza yersin. İsviçre’de biletsiz yakalanırsan 100 CHF ceza yazıyorlar. İsviçreden selamlar. 😎🇹🇷🇨🇭

  6. Sen gezicisin politik yorumları hangi bilgi ile yapıyorsun bir saate slovakların politik düşüncelerini çözmüşün

  7. Slovakyada yaşıyorum Avusturya da çalışırlar kazanırlar slovakyada yerler yaşarlar burada kiralar ilçelerinde 250 bilemedin 300 euro iş desen çok jimnost yap bak keyfine

Write A Comment