Mastodon
Travel

Érdekes tények Japánról



#japan #tokyo #fuji

Az Érdekes tények sorozat legújabb része Japánról szól. Ebben Japánról gyüjtöttem össze érdekes és néha megdöbbentő tényeket. Tudtad, hogy a lazacos #sushi nem is japán találmány? Hogy mit jelenet #tokyo vagy #tokio neve vagy, hogy sokáig azt sem tudták a japánok, hogy hány szigetük van? És azt, hogy Japánban van a legtöbb Michelin csillagos étterem?

Ebből a videóból még jó pár érdekes tényt megtuthatsz Japánról, a tardícióiról és olyan híres ételeiről, mint a basashi.
Japán legismertebb városai Tokio, Yokohama, Oszaka, Nagoya, Sapporo, Fukuoka, Kawasaki, Kobe, Kyoto és Saitama

https://www.facebook.com/GazdasagosUtazo

32 Comments

  1. Nemrég töltöttem le a Pokemon első évadát. A 38. rész tényleg nincs leszinkronizálva..

  2. Udv! A lohus fogyasztasara tennek megjegyzest, a lohus a legtisztabb hus, a lo nagyon tiszta allat. Nem eszi meg a sajat uruleket, nem iszik csak tiszta vizet. Termeszetesen nyersen nem tudom megennem-e. Persze nyers halat sem eszem. Nagyon finom a lohus, es a lobol keszult termekek kulonben, es egeszseges. Betegeknek ajanlott… 🙋

  3. Az igaz, hogy a japánok többféleképp ejtik az ,,R"-t és egyik sem hasonlít az angol kiejtésre, valójában tiszta ,,L" hang nincs a japán nyelvben, így Donald McDonald japán neve, átírással, Donarudo Makudonarudo. Bár a kereszténység több mint négyszáz éve jelen van Japánban, nem számít hivatalos vallásnak, így a karácsony sem tradicionális ünnep, inkább olyan ""szórakoztató különlegesség" jellege van.

  4. Kedvbelem! Most Látom: egyedül készíti a videókat? Fantasztikus. Gratulálok és Köszönöm.

  5. Maradjunk a tényeknél akkor… Nos, Tokió , a 23 kerületből álló tényleges Tokiónak nevezett város lakosainak száma 9millió hétszázezer fő. (Idei adat!) A Teljes Tokió, ami japánul Tokyo-to elnevezéssel szerepel, tartalmazz a a közigazgatásilag hozzá tartozó településeket,.Ezekkel együtt 14 milliló lakosú. De ez azt jelenti, hogy ezek a csatolt városok önálló önkormányzatokkal rendelkeznek, saját polgármesterrel képviseleti testülettel etc . Tehát, mintha egy Tokió nevű megye részei lennének… De még igy se 37 millió!!!

  6. Szia.

    Mi vízummal vagyunk kint egy évig, és ha megengeded (meg ha nem akkor is) leírján néhány gondolatot a videóról ami számomra nem úgy jött le ahogy elvolt mesélve. Nem mondanám hogy profik vagyunk ilyen terén, magyar tubeon Havasi vagy Veréb sokkal több ideje és életvitelszerűen élnek kint több éve/évtizede. Szóval mi 9 hónap alatt eddig olyan 20 várost látogattuk meg és a hetedikben (Tokyoban) vagyunk Június óta.

    Népességcsökkenés: az én észrevételeim szerint a legegyszerűbb oka annak az hogy a Japan fiatalok főleg nagyvárosokban képtelenek kommunikálni. Van akinek az egész élete egy túlhajtot munka meg egy hobby, és ha barmi másra vágyik van piros lámpás negyed. Persze nem vagyok szociológus.

    Automata: elhiszem, de őszintén érzésre egyébként sokkal több. Minden sarkon van, meg akkor is láttunk amikor hegyvidéki kis faluban voltunk.

    Gyümölcsök: ez igaz. De amúgy nehezen is terem meg itt, ha meg igen kevés van belőle és sokan speciális cuccokat (például piramis alakú dinnyét) keresnek.

    Szürcsoles: fura de igaz. Mondjuk szerintem ez inkább azért van/azért IS van, mert mindenki (főleg Tokyoban) mindenhova rohan.

    Földrengés 地震 tényleg sok van, napi szinten is de a legtöbb olyan kicsi hogy megerezhetetlen. Egy volt amit megérkeztünk egy kicsit meg talán júliusban.

    Metró és pénztárca: két opció fordulhat elő. Az első hogy leadják valahol a közelben, a 窓口nál vagy a kallernél, és mehetsz érte amikor akarsz ha megtudod mondani mi van benne. (Ilyet csináltunk eggyik is mi elhagyta a táskáját). A másik hogy jól látható helyen ott hagyjak és az bizony meg Jövőhét végén is ott lesz. (Néha lehet ilyet látni az állomásokon)

    Tokyo Tower: ez mind igaz. Annyi hogy nem hat étterem van, inkább 10, de van amit ideiglenesen raknak oda egy eseményre mondjuk. Pont pénteken voltunk ott egyébként. Bár a tériszonyom miatt nem mentünk fel. 😂

    Pontos vonatok: alapból tényleg pontosak, de azért az hogy ennyire az tündérmese. Maximum a shinkansenn az ami ennyit késik, de az meg egy rohadt drága premium szolgáltatás, kevesen járnak vele. Drágább mintha repülnél sokkal. Odakyuu mellett lakunk és bizony elég sokszor szokott 3-5 perceket késni a rapid Train is a rush hourok alatt, vagy ha valami baleset van.

    Zsúfoltság: ez igaz amúgy. Tokyoban olyan rohadt sok ember van hogy Budapest egy kis falunak érződik. Bár, ilyen preselos embert sosem láttam, de rush hourok alatt próbálom kerülni a nagyobb állomásokat vagy forgalmasabb LINEokat. Szóval siman el tudom képzelni, de csak azt hogy a peron őrök csináljak ezt. (Belülről Tokyoban minden peronon van egy, ok az elő hangosbemondó is néha)Viszont sokaknak nem jut eszébe hogy pont ezen feltelezes üti kicsit a késésre vonatkozó állítást.

    R hang a Japan nyelvében: miért ne létezne? らりるれろーr hanggal kezdődő kanál. Ha az L-re gondoltál sem feltétlen igaz. Tényleg nem létezik romajis átirat szerint L hang a Japan nyelvben de ki tudják ejteni csak nem szánt szándékkal. Az r és az l hangzása szavanként vagy beszed gyorsaságonkent (de akar dialektusonkként is) eltérhet. (Példa: One Piece: 麦わらのルフィーmugiwara no ruffi – romajis atiratban ruffi lenne de még is L betűvel írta at a legtöbb ország)

    Tetoválás: nekem nincs de fürdőbe sem járunk, viszont azert mára elég sok Japan ki van varrva szóval nem hiszem hogy ez a fő oka. Erről amúgy van Havasinak egy hosszú videója. Nekünk mindig mondogatták hogy ameddig el lehet takarni addig be mehetsz.

    Shibuya crossing: lehet, de érzésre ez sokkal több 😂 egyébként az átlós átkelés szinte mindenhol elérhető Japánban főleg ilyen nagyobb negyedekben.

    Bevándorlás: hat ja, mi ugye ideiglenes látogatók vagyunk most hosszútávra. Tényleg rohadt nehéz bekerülni ide. Vagy felvesz egy Japan cég (ami hogyha nincs itt diplomád ami Japan egyetemről van szinte esélytelen), vagy behazasodsz. De emiatt szívnak is keményen. Az Ushinawarera juunen óta alig alig van gyermek születés a társadalmuk öregszik el. Helyette behívnak szar pénzért egy csomo azsiait 3-5 éves working visakkal.

    Shinjuku駅ー abszolút igaz ma is voltam ott kegyetlen. Hozzátenném, a külső állomás résszel együtt egy komplett labirintus -3 és 3 ik szint között ahol asszem 14 LINEra lehet felszállni.

    Orrfujas: ha az ha nem megteszik néhányan köztük én is. A másik fele meg az amikor annyit hallasz hogy kórusban szipognak a vonaton. Az egyik leglogikatlanabb szokás amúgy.

    Karácsony: hat mondjuk ezt eléggé rosszul látod. Tradíciók ide vagy oda ez (Japan) egy 99szazalekban buddhista és/vagy shintoista ország, a “karácsony” itt divatünnep (vagy annak tűnik) kb mint a Halloween Magyarországon hogy próbálják lecopyzni de csak egy újabb ok hogy valamit eladjanak. Itt a téma hogy randizni kell miközben az ezredes csirkéjét eszed.

    Amúgy köszi a videót nagyon korrekt lett szerintem, és egy laikusnak tok jól osszeszedted a dolgokat.

    Szóval ha már ennyit írtam remelem én nyerek úgyhogy az ország amit kérnék az CHILE!!!!!

  7. Azt hittem alltalanos erdekessegeket fogok hallani, de alig volt olyan dolog amirol mar hallottam. Jo osszeallitas. Jo a csatornad👍🫡

  8. Még Ausztrália – videodhoz kapcsolodva írnám, hogy kb 20 éve volt a Frei-dosszieba, Forgács István '56 ban emigrált Ausztráliába.
    40 év alatt 3 milliárd dollárt gyűjtött.
    Kikötői és gyárai vannak!
    És a másik Lederer András, 1 milliard dollár vagyonnal.

    Vagohidjai vannak, ahol hetente 10 000 disznót vágnak le.
    30 országba exportál.
    A Youtubon fenn van az Inspiráló Video.

  9. Kicsit erosnek erzem a befejezo mondatot, hogy ennyit a hires japan tradiciokrol.. a japanok nem unneplik a karacsonyt ugy mint egy europai peldaul.. ez csak kereskedelmi unnep. Igy hogy nem az o tradiciojuk, nem tudnam aztmondani hogy ennyit errol.

  10. Köszönöm a japán videót.
    Egy apróság: a japán írásban l (L) betű nincs.
    A külföldi eredetű szavakat katakana betűkkel írják. Az én nevemet Zoltán , úgy írják
    Zorután😊 Várom a folytatást Üdv😊

  11. Üdv. Ez a vonatba tuszkolás,ez akkor van amikor munkába mennek,vagy onnan jönnek. Mert a többségnek ez egybe esik. A fürdőkben lehet tetkó,csak le kell takarni. ( Sok munkahelyen is) Es vannak olyan részei a furdőnek,ahol el szeparálva es egyedül fürdőzől,sőt ugy tudom vannak időszakok is,amikor lehet tetkóval is.
    Ez zsebkendő kidobás a kukába utcán szinte kivitelezhetetlen mert nagyon ritka a köztéri szemetes. (Ennek ellenére sincs eldobálva a szemét mint itthon)
    Amit vártam még hogy benne van is itthon meglepő lehet,hogy az utcán kijelölt helyen van dohányzás. (Tokyo)
    Néhol feltűnt hogy furán ejtesz ki szavakat, az S-sz,az ok,de a SH-s.😉
    De jó videó lett, jó illusztrációkkal.

  12. Köszönjük. Nagyon érdekes tényeket tudtam meg Japánról, amit eddig nem sejtettem. Annyit azért kijavítanék, hogy R hang igenis létezik, L hang az, ami nincs a japán abécében. Így a Ronald kimondható, illetve leírható lenne a R betű miatt, a L okozna gondot, vagyis Ronarudo lenne leírva. Az SH-t meg magyar S-nek olvassuk, nem SZ-nek. A többi mind igen tanulságos volt, még egyszer köszönjük, várjuk a további filmeket!

  13. Köszönöm az érdekes videót. Csak egy dolgoggal nem értek egyet. A japán nyelvben van 'R' betű/hang. Ronin, romanji, stb. 'L' hang nincs.

Write A Comment